<< קורס אונליין חינם
Menu
עברית Русский
מכללת פרקטיקיו
- מתחילים ללמוד חינם -
קורסי תכנות / סייבר / ניהול רשת
קורסים למנהלי רשת מסלול מנהלי רשת
עם התמחות בשרתי מיקרוסופט
סייבר והאקינג - Hacking
מבדקי חדירה - סייבר התקפי
תקשורת ואבטחת מידע
Cisco CCNA & FortiGate & Checkpoint
התמחות בווירטואליזציה
VMware & Hyper-V
מומחה לינוקס ו-DevOps מומחה ענן של אמזון - AWS מומחה ענן של מיקרוסופט - Azure מומחה ענן של גוגל - GCP שרתי מיקרוסופט לארגונים גדולים
Exchange - SCCM - SQL
התמחות ב-Storage קורסים נוספים למנהלי רשת
קורסי תכנות מסלול Full Stack דוט-נט
יסודות התכנות
מסלול Full Stack דוט-נט
צד לקוח - Frontend
מסלול Full Stack דוט-נט
צד שרת - Backend
מסלול Full Stack Node.JS מסלול Full Stack Java מסלול Full Stack Python מסלול Full Stack PHP מפתח אפליקציות - אנדרואיד - אייפון מפתח משחקי מחשב - Unity מפתח תוכנות לוונדוס - WinForms מסלול DBA
התמחות במסדי נתונים – SQL
בדיקות תוכנה - QA - אוטומציה בדיקות תוכנה - QA - בדיקות ידניות בדיקות תוכנה - QA - קורסים נוספים המלצות תלמידים על PracticU
  • הוסף ארבע דיסקים חדשים - HDD למכונה הוירטואלית
  • בשני הדיסקים הראשונים הכן מחיצה חדשה מסוג RAID 1 – MIRROR וכתוב לתוכה קובץ טקסט כלשהו.
  • בשני הדיסקים הנותרים הכן מחיצה חדשה מסוג RAID 0 – STRIPE SET וכתוב בה קובץ טקסט כלשהו
  • כנס לממשק ניהול הדיסקים והעבר את הדיסק השני והשלישי למצב לא פעיל (Offline) ,לאחר מכן בדוק איזו מחיצה שרדה את הנפילה.
  • הקטן את מחיצה : C , צור לידה מחיצה חדשה לנתונים : D
  • העבר את התיקיה MY DOCUMENTS מתוך c:\users אל המחיצה החדשה - כונן D שיצרת בסיף הקודם
עבודת הגשה על ניהול דיסקים ומחיצות
1. להוסיף ארבע דיסקים חדשים HDD למכונה וירטואלית
2. בשני דיסקים ראשונים לעשות מחיצה חדשה מסוג RAID 1 - MIRROR ולכתוב לתוכה קובץ טקסט כלשהו.
3. בשני דיסקים הנותרים לעשות מחיצה חדשה מסוג RAID 0 - STRIPE SET ולכתוב לתוכה קובץ טקסט כלשהו.
4. להיכנס ללמשק ניהול דיסקים ולהעביר את הדיסק השני והשלישי למצב לא פעיל (Offline) ועכשיו לבדוק איזו מחיצה שרדה את הנפילה.
5. יש להקטין את המחיצה של C: וליצור לידה מחיצה חדשה לנתונים : D
6. יש להעביר את התיקיה MY DOCUMENTS מתוך c:users לתוך המחיצה החדשה.
ניהול דיסקים - סקירה פרקטית

בס"ד


שלום לכולם, שמי איתמר רוטמנש והיום נדון בניהול פרקטי של דיסקים ומחיצות. המאמר הנ"ל הוא למעשה המשך ישיר של המאמר מהדף "ניהול דיסקים ומחיצות Raid". המאמר יעסוק, כאמור, בניהולן הפרקטי של דיסקים ומחיצות, כמו גם באופן ניהולן בדרך שאינה גראפית (ממשק CMD), בתוכנת Diskpart. אז בלי עיכובים מיותרים, בואו נתחיל.


ראשית כל פתחו את ממשק ניהול הדיסקים. הדרך המהירה לאלו מביניכם שלא יודעים כיצד להגיע אליו הוא להיכנס לממשק Run ולכתוב שם Diskmgmt.msc. בטרם נראה את הפעולות האופרטיביות, בואו נסקור מעט את מה שרואים בממשק כבר עם פתיחתו. תוכלו לשים לב שמשום מה הדיסקים שלכם מתחילים להיספר מהמספר 0. לכאורה זה תמוה, מדוע לא להתחיל לספור מ-1? הסיבה היא שרכיבים חומרתיים תמיד נספרים מ-0, בעוד רכיבים תוכנתיים נספרים מ-1. מה הכוונה לרכיבים תוכנתיים? הכוונה היא למחיצות למשל. מחיצה C: לרוב תקבל את המספר "1" בתוך הדיסק הראשון שלכם, כלומר דיסק "0". בממשק הגראפי לא תראו את המספרים של המחיצות (בניגוד למספרי הדיסקים), כשנסקור בסוף המאמר את ממשק Diskpart אז תהיה חשיבות למספרי המחיצות. לחצו בכפתור ימני על Disk 0. שם תוכלו לראות את האפשרות להעביר את ניהול המחיצות מ-MBR ל-GPT ולהיפך. זה המקום להזכיר שניתן לעשות את המעבר הנ"ל רק במידה ואין בדיסקים כלום, כלומר הם ריקים לחלוטין מתוכן ולאל שום מחיצות עליהם. אל תדאגו אם אתם לא יודעים איך לבדוק אם יש מחיצות או לא, תיכף ניגע גם בזה. כמו-כן, שימו לב שיש לכם את היכולת באותו המקום גם להעביר את שיטת ניהול הדיסק מדיסק בסיסי (זה הדיפולט) לדיסק דינאמי. זה המקום להזכיר שמעבר מדיסק בסיסי לדינאמי לא מוחק שום מידע שעל הדיסק והמעבר הוא חלק למדיי. אבל אם תרצו להחזיר את הדיסק לבסיסי תיאלצו למחוק את כל התוכן ולוודא שאין מחיצות על הדיסק (בדומה למעבר משיטת MBR ל-GPT ולהיפך). שימו לב שכל מחיצה מקבלת צבע. המחיצות הבסיסיות שהן הדיפולטיות צבועות בכחול חזק. במידה ויש לכם חלק שלא הוגדרה בו מחיצה צבעו יהיה שחור. חלק שכזה נקרא Unallocated Space ומשמעו שניתן ליצור בתוכו מחיצה, שכן כרגע אין בו שום דבר. בתחתית הממשק תראו מקרא מפה שיבאר לכם בין הצבעים השונים לבין משמעות הצבע – אין צורך ללמוד בעל פה את משמעות הצבעים ברוך ה'! כמו-כן, תוכלו לראות שיש "תארים" שכתובים על כל מחיצה. למשל, על מחיצה C: יהיו כתובים דברים רבים – ביניהם יסופר שהיא Primary Partition (מאפשרת קיום מערכת הפעלה עליה) וכן שאכן יש עליה קוד שמאפשר את אתחול המחשב דרכה (Boot).


לחצו בכפתור ימני על מחיצה C:. תוכלו לראות שכתוב Shrink Volume. יכולת זו היא אחד החידושים המדהימים שהגיעו עם ממשק ניהול הדיסקים של Windows 7. יכולת זו מאפשר להקטין את המחיצה וכך לשחרר הרבה מקום פנוי שיהפוך להיות בצבע שחור (Unallocated Space). אם המחיצה קטנה מדיי אפשרות זו תיצבע באפור ולא ניתן יהיה להשתמש בה. המערכת תחשב כמה מקום ניתן לשחרר ותבצע זאת עם פקודתכם. לחצו בכפתור ימני על שטח שמסומן כ-Unallocated Space (בשחור), הקטינו מחיצה או מחקו מחיצה שאין בה צורך כדי ליצור שטח שכזה אם אין לכם מראש. המערכת היא חכמה מאוד והיא תאפשר לכם ליצור רק מה שניתן לפי נתוני המחשב. למשל, נניח שיש לכם שטח המסומן בשחור רק על דיסק יחיד – במקרה זה תוכלו ליצור רק Simple Volume, שזה שקול ל-Primary Partition. במידה ויש לכם שטח המסומן בשחור בכמה דיסקים תוכלו ליצור גם Spanned Volume, Mirrored Volume ו- Striped Volume. (במידה והאפשרויות מסומנות בכל זאת באפור, נסו לחיצה ימנית על השטח הגדול ביותר מבין השטחים המסומנים בשחור בדיסקים). שאלה טובה שעשוייה לעלות היא כיצד ניתן ליצור את המחיצות המתקדמות הללו (כגון Striped Volume), שהרי הדיסר מסומן כדיסק בסיסי? התשובה היא פשוטה, במידה ותסמנו יצירת מחיצות שכאלו – המערכת אוטומטית תהפוך את הדיסק לדינאמי!


לחצו שוב בכפתור ימני על שטח שחור וצרו Simple Volume. לחצו על Next. בדף Specify Volume Size תוכלו לקבוע את גודל המחיצה. לחצו על Next. בדף Assign Drive Letter or Path ישנן שלוש אפשרויות. האחת – לתת אות למחיצה, השניה – לא לתת אות אלא לתת לינק למחיצה מתוך תיקייה ריקה שנמצאת במחיצה המפורמטת ב-NTFS. (מיד נראה איך בוחרים את שיטת הפרמוט). חובה לנסות את אפשרות זאת ולראות מה היא עושה בפועל, זה מדהים למדיי!! התוצאה תהיה שהמשתמש יראה תיקייה בתוך המחיצה שהוא רגיל לעבוד בה, אבל המידע נכתב במחיצה אחרת שעשוייה להיות אפילו בדיסק אחר! האפשרות השלישית – לא לתת אות למחיצה בכלל. במקרה זה לא תהיה גישה למחיצה לעת עתה, אלא המקום "יישמר" אל שניתן לו אות או שניתן לו לינק ממחיצה ריקה כפי שהסברנו. כרגע נבחר באות פנויה כלשהי ונלחץ על Next. במסך Format Partition נוכל לקבוע האם לא לפרמט את המחיצה (מה שיגרום לכך שהיא לא תהיה בשימוש עד הפרמוט), או לפרמט בשיטת NTFS או exFAT. אנו נבחר תמיד ב-NTFS. לא נדון במסמך זה בשיטת exFAT. כמו-כן, לא ניגע ב-Allocation Unit Size ונשאיר אותו דיפולטי. ניתן לתת שם למחיצה ב-Volume Label. באופן דיפולטי המחיצה מסומנת להיות מפורמטת באופן שנקרא Quick Format. המשמעות היא שהמידע שעל הדיסק לא באמת נמחק (אם היה מידע) אלא רק טבלת המיפוי נמחקת (ראו סרטון על File Systems). ב-Format רגיל המידע עצמו נמחק. ישנן תוכנות באינטרנט שיכולות לשחזר מידע שנמחק על ידי Quick Format במידה ועדיין לא נכתב עליו מידע חדש. לא נתעסק במאמר זה ב-Enable file and folder compression. לחצו על Next. במסך האחרון תוכלו לראות סיכום של כל ההנחיות שנתתם. לחיצה על Finish תיצור את המחיצה. שימו לב שבשאר סוגי המחיצות התהליך יהיה דומה, למעט הבדלים מינורים. למשל, ב-Striped volume ו-Mirrored Volume תגדירו את הכמות שתילקח מכל דיסק שמשתתף בהקמת המחיצה. שימו לב שהגודל חייב להיות זהה מן הסתם. ב-Spanned Volume גם תבחרו כמות לשימוש מכל דיסק שמשתתף בהקמת המחיצה, אך במקרה זה לא תצטרכו לקחת כמות מקום זהה מכל דיסק. למי שלא ברור מדוע זה כך רצוי לקרוא שוב את המאמר מהדף "ניהול דיסקים ומחיצות Raid" והדברים יתבהרו. טיפ קטן: היזהרו שלא להעביר דיסקים דינאמיים ממחשב למחשב. להסבר מפורט, צפו בסרטון על ניהול דיסקים.


תוכנת Diskpart היא פשוטה מאוד ולא דורשת הסבר גדול. כנסו ל-CMD וכתבו DiskPart. לחצו על Enter וברוכים הבאים לממשק. מה נעשה בממשק הזה? פשוט מאוד. לחצו על סימן שאלה ואחר כך על Enter. מידע תופענה כל האפשרויות. הדרך הטובה ביותר ללמוד את הממשק היא להתנסות בו. נסו ליצור מחיצה דרכו. הדבר ניתן לביצוע רק על ידי קריאה של האפשרויות שמופיעות עם כתיבת סימן שאלה. שימו לב שבכל זמן בתוכנה ניתן לכתוב סימן שאלה ולקבל את האפשרויות הקיימות.


בהצלחה!